Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wiadomo, pierwsza płyta winylowa zespołu, z zestawem nagrań w innych wersjach niż na edycji CD
O płycie napisane już wszystko, chyba
Mnie interesowało bardzie jak zagra ta płyta na poniższym zestawie
Gramofon: Pioneer PL 1000
Wkładka gramofonowa: Ortofon SL 20Q
Set Up: Ortofon T-30
Pre phono: IFI Micro Iphono
Karta dżwiękowa: E-mu Tracker Pre
Format: FLAC 16bit-44.1kHz
Kondycja winyla różna, strona A źle wytłoczona, coś szura i szmera w rowku, słuchać to pomiędzy utworami, , strona B w dobrej kondycji. Trzasków niewiele.
Ortofon SL 20 Q - wkładka dedykowana do odtwarzania płyt kwadrofonicznych, a więc igła ma bardzo dobry szlif. Rocznik 1977. Dawno temu :-) Bardzo dawno temu. Z resztą nagrania niewiele młodsze bo z rok 1983. Ortofon T-30 to rocznik 1981, przynajmniej ten egzemplarz który posiadam ma taką datę produkcji.
Wkładka ma niski poziom wyjściowy, nawet jak na wkładki typu MC, tylko 0.07 mV - czyli bardzo przydaje się Set Up Ortofon T-30, którym można odpowiednio wzmocnić sygnał, nim zostanie skierowany do wejścia MM w pre phono
Karta dźwiękowa ma regulowany poziom wejściowy więc odpowiednio można wyregulować poziom przed digitlizacją
Bardzo dobra wkładka gra cudnie, równo, jak to u Ortofona......
Myślę, że mimo upływu 40 lat, jakość dźwięku może podobać się. Z zastrzeżeniem wszelkich niedoskonałości nośnika jakim jest płyta winylowa, a tłoczona w ówczesnej Polsce szczególnie.
https://mega.nz/#!xZwRSIDR!DAMsc0dxRVzj6jzj9U_xhRkCPxWQfWBjfVCTcrlsFiY
setup - ustawienia
step up (transformer) to transformator podwyższający napięcie i transformujący impedancję.
Do gramofonów z wkładkami MC przekładnia n= ~10.
impedancja jest transformowana o n^2 czyli np ze 100 ohm robi się 10kohm
W przypadku wkładek o skrajnie niskiej efektywności (0,05-007uV) i impedancji rzędu 10 ohm bardziej właściwy step up powinien mieć przekładnię rzędu 20.
Oczywiście wysokiej klasy preamp o niskich szumach i przydżwiękach"poradzi sobie" i z niskim sygnałem.
Dosyć teorii teraz czas na odsłuch - mam również tę płytę w doskonałym stanie odsłuchiwaną <5 razy.
Cavea$
-----------
Dual über alles.
Pomagam ludziom pozbyć się problemów ze słabymi głośnikami.
setup - ustawienia
step up (transformer) to transformator podwyższający napięcie i transformujący impedancję.
Do gramofonów z wkładkami MC przekładnia n= ~10.
impedancja jest transformowana o n^2 czyli np ze 100 ohm robi się 10kohm
W przypadku wkładek o skrajnie niskiej efektywności (0,05-007uV) i impedancji rzędu 10 ohm bardziej właściwy step up powinien mieć przekładnię rzędu 20.
Oczywiście wysokiej klasy preamp o niskich szumach i przydżwiękach"poradzi sobie" i z niskim sygnałem.
Dosyć teorii teraz czas na odsłuch - mam również tę płytę w doskonałym stanie odsłuchiwaną <5 razy.
Nigdy tego nie zrozumiem, te przekładnie, wzory matematyczne, bo wagarowałem na lekcjach matematyki
Ortofon T-30 ma możliwość ustawienia na wejściu: 3, 6, 12, 24, 48 Ohm, Na wyjściu producent podaje, że jest 47KOhm. 150pF, czyli typowo dla wkładek typu MM
Im niższe napięcie ma wkładka tym mniejszą wartość nastawiam, tutaj użyłem 12 Ohm
Dla mnie ważne, w przypadku digitalizacji jest aby nie wystąpił przester na wejściu kart dźwiękowej.
Strony: 1